Hoopersia eurooppalaisittain - haastattelussa Tiinamari Harjula
Tiinamari Harjula on hoopersharrastaja ja -valmentaja, joka on niin kilpaillut kuin valmentanut lajia Suomen rajojen ulkopuolella. Tässä julkaisussa pääset tutustumaan Tiinamarin kokemuksiin lajista.
Matka hoopersin pariin
Tiinamarilla on pitkä agilitytausta ja hän näkee koiraharrastuksen enemmänkin elämäntapana. Eräissä agilityn SM-kilpailuissa Tiinamari koki, että oma koira paineistuu lajista liikaa, eikä kilpaileminen enää ollut koiralle reilua. Lajin kilpailemisen lopettaminen kyseisen koiran kanssa oli vaikea päätös. Määrätietoisesti hän kuitenkin päätti kilpailemisen sijaan keskittyä koiran irtoamisen vahvistamiseen agilityssa.
Noin kolme ja puoli vuotta sitten Tiinamari törmäsi hoopersiin ja totesi, että “hoopers yhdistää kaikki elementit, joita rakastan eli irtoamisen, koiran taidot ja yhteistyön”. Sen jälkeen hoopers on ollut iso osa harrastamista koirien kanssa.

Hoopersin viehätys
Lajissa Tiinamaria viehättää oikeastaan kaikki ja olisikin haastavampaa sanoa, mikä lajissa ei viehätä. Tärkeimmäksi hän kuitenkin nostaa sen, ettei lajin keskiössä ole vauhti vaan enemmänkin koiran taidot sekä ohjaajan ja koiran välinen yhteys. Lisäksi hoopers tarjoaa useita erilaisia haasteita kuten yksittäiset tehtävät, irtoaminen ja logiikan rakentaminen.
“Lajin haastavuus viehättää. Moni ei ymmärräkään kuinka haastavasta lajista on kyse, mutta on hyvin haastava se on. On hyvä kuitenkin muistaa, että lajia voi tehdä monella tasolla ja itsellä tapana hypätä sinne syvään päähän.”
Kokemukset hoopersista Euroopassa
Tiinamari on kesän 2024 aikana kilpaillut omilla koirillaan Saksassa, Alankomaissa ja Italiassa sekä valmentanut hoopersia Norjassa, Virossa, Italiassa ja Ahvenanmaalla. Tänä vuonna valmennuksia on tulossa aikaisempien lisäksi myös Tanskaan, Alankomaihin, Unkariin ja Puolaan.
Hoopersin kärkimaissa kuten Sveitsissä, Italuassa ja Saksassa rataprofiilit ja linjat alkavat olla todella haastavia ja niiden suorittaminen vaatii taitoja. Koiran taitojen lisäksi ohjaajan psyykkiset taidot nousevat isoon rooliin. Tiinamari kokee täysin samaa fiilistä haastavilla hoopersradoilla kuin agilityn ulkomaisilla nopeatempoisilla haastavilla radoilla.
“Haastavilla hoopersradoilla henki salpaantuu ja sydän hakkaa. Ne ovat yllättävän hetkisiä ja niistä tulee juoksematta sama tunne kuin agilityssä.”
Suomeen verrattuna Euroopan kärkimaissa hoopers on myös monella päälaji ja moni on agilityssakin tunnettu kilpailija on siirtynyt harrastamaan hoopersia. Ymmärtäessään millainen hoopers on lajina, se motivoi monia lajin pariin. Koska tietoa lajista on jo paljon saatavilla, uusissa hoopersmaissa päästään nopeasti eteenpäin - erityisesti, jos keskitytään heti alusta taitojen rakentamiseen. Hyvä esimerkki tästä on Viro, jossa alkaa jo olemaan tosi hyvä hoopersskene ja harrastajat etenevät nopeasti.
Hoopersin harrastamisen puitteissa on Euroopassa valtavia eroja. Italiassa on kesällä valtavan hienot olosuhteet ulkona, missä on isoja ulkokenttiä tarjolla. Talvella on taas vähemmän mahdollisuuksia, koska halleja ei juurikaan ole. Sama tilanne on Saksassa. “Eli meillä täällä Suomessa puitteet on aika luksusta”, toteaa Tiinamari.
Kilpailemaan Eurooppaan?
Jos joku lukijoista pohtii hoopersissa kisaamista Euroopassa, tässä Tiinamarin vinkit:
Suomalaiselle helppo maa aloittaa on Saksa.
Englantia tosin puhutaan huonosti, joten jos et puhu saksaa, voi osallistuminen vaatia luovuutta, mutta yleensä asiat selviää.
Selvitä etukäteen säännöt ja miten kisapaikalla ja kilpailussa toimitaan (esimerkiksi hihnan, esteiden näyttämisen tai lähdön osalta).
Kysy aina, jos joku asia on epäselvä.
Varaudu viettämään kisapaikalla koko päivä.
Kilpailukehissä ei usein ole ympärillä kuin kehänauha.
“Saksassa kuuluu pitää koira hihnassa lähtöön saakka ja laittaa hihna taskuun. Vaikka olin säännöstä kuullut ja siitä muistutettiin, suomalaiseen tapaan heitin hihnan lähdössä maahan. Tuomari osoitteli hihnaa ja tein suoritukseni. Onneksi tuomari oli myötämielinen eikä rankaissut ulkomaalaista kilpailijaa. Italiassa taas radalle ei saa ottaa mitään mukaan - ei myöskään hihnaa eli kaikki pitää jättää radan ulkopuolelle.”
Tiinamari on kokenut tunnelman kisaamissaan maissa tosi hyväksi. Hoopersharrastajat ovat avoimia ja iloisia ympäri Eurooppaa. Tunnelma muistuttaa agilityn tunnelmaaa 90-luvulla kun Tiinamari aloitti lajin.
“Harrastajat Euroopassa ovat iloisia toistensa puolesta, kannustavat kaikkia ja kaikilla on hauskaa. Toivon, että tämä tunnelma tulee säilymään lajissa.”

Suomen hoopersin avoimet maailmanmestaruuskisat ja niiden karsinnat
Northern Lights Hoopers ry järjestää 24.5.2025 Janakkalassa Nordic Open Hoopers kilpailut, mitkä ovat kaikille avoimet epäviralliset kilpailut. Luokkia kilpailuissa on kaksi - Open Junior ja Open Hoopers & WHOC (World Hoopers Open Championship) - karsinnat.
Nordic Open Junior luokka on tarkoitettu koirakoille, jotka eivät vielä koe olevansa valmiita kansainvälisille kolmosluokan radoille, mutta haluavat kuitenkin tulla kokeilemaan. Radat tulevat olemaan noin 1-2-luokan tasoa.
Nordic Open Hoopers & WHOC karsinnat luokasta valitaan Suomen joukkue syyskuun alussa pidettäviin avoimiin hoopersin MM-kilpailuihin Italiaan. Itse joukkue valitaan kolmen radan karsinnalla, joista lasketaan yhteen pisteet. Eniten pisteitä saaneet pääsevät joukkueeseen. Kilpailussa lähdetään liikkeelle 200 pisteestä, joista vähennetään mahdolliset virheet. “Samaa pisteytystä käytetään myös varsinaisissa avoimissa mm-kilpailuissa, joten on luontevaa käyttää samaa”, kertoo Tiinamari.
Tapahtuman tavoitteena on toimia matalan kynnyksen kilpailuna, jonka teemana on harrastamisen ilo ja yhteisöllisyys, joten tätä tapahtumaa ei kannata jättää välistä.
Kokemukset vuodelta 2024
Vuonna 2024 vastaavat kilpailut järjestettiin 14.-15.9.2024 Italiassa ja joukkueeseen kuului seitsemän jäsentä. Tiinamari oli joukkuessa kilpailijana ja joukkueen johtajana. Hän kuvailee viikonloppua hyvin hektiseksi. Joukkuetta hän kuvailee aivan mahtavaksi ja osallistujia äärimmäisen rohkeiksi ja taitaviksi koirakoiksi.
Jos Tiinamarin pitäisi nostaa yksi oppi itselle kyseisistä kilpailuista, hän valitsisi havainnon, että pystyi pitämään oman päänsä kasassa. Viikonloppuun liittyi useita muuttujia kuten sääolosuhteet, hävittäjälentokonenäytös ja ulkoiset paineet, joita syntyi omasta roolista kilpailua edeltävän seminaarin valmentajana.
“En ole kilpailuhenkinen enkä tavoittele titteleitä. Kilpaileminen on enemmän itselle taitojen tuomista kilpailutilanteeseen ja itsensä ylittämistä.”
Joukkueen osalta Tiinamari toteaa Italian kilpailujen toimineen hyvänä motivaattorina harrastukseen. Kaikki joukkueen jäsenet saivat hyviä onnistumisia. Mukaan tarttui varmasti myös sellaisia treenin kohteita, joita ei usein pääse omassa ympäristössä harjoittelemaan. Tästä esimerkkinä iso kisakenttä - kilpailukentän koko oli 40 x 30 m.

Hoopers tulevaisuudessa
Kysyttäessä miltä hoopers näyttäisi tulevaisuudessa, Tiinamari aloittaa kertomalla, että itse henkilökohtaisesti toivoisi todella teknisesti haastavaa hoopersia. Sellaista, jossa painotetaan koiran kouluttamista ja missä vauhti on toissijaista.
Sen lisäksi hän toivoisi, että olisi luokat, mihin pääsisi vähemmällä tekniikalla ja missä riittäisi peruskiva tekeminen. Lapsia hoopersin pariin voitaisiin saada mahdollistamalla tietyssä luokassa koiran kanssa liikkuminen - toki tähän luokkaan saisi myös vanhemmat osallistua. Eli löytyisi luokkia erilaisille harrastajille ja eri motiiveille harrastaa lajia.
Olivat luokat mitä tahansa hän toivoo, ettei panostettaisi vauhtiin vaan keskiössä olisi aina sen sijaan koiran taidot ja jokaiselle koiralle luontainen vauhti liikkua. Kova vauhti tekee lajista vähemmän turvallista ja altistaa vammoille - monella koiralla se vaikuttaa myös kuunteluun sitä heikentävästi.
“Haluan, että koira on tietynlaisessa mielentilassa, kun se tekee hoopersia ja se ei ole sama mikä agilityssä. On oma tahtotila, ettei oma koira välttämättä ole se nopein.”
Esittely
Tiinamari Harjula on aloittanut agilityn vuonna 1997 ja hoopersin vuonna 2021. Tällä hetkellä hoopersin harrastuskavereina hänellä on papillon Boom ja bordercollie Uppis. Uppis on aloittanut kilpailemisen kansainvälisillä kisakentillä viime vuonna (2024) ja Boom on tänä vuonna tulossa perässä. Hoopersin Tiinamari on alunperin aloittanut jo eläköityneiden mudi Vekun ja papillon Islan kanssa.
Tiinamari valmentaa hoopersia sivutoimisena yrittäjänä Tiima Dog Sport nimen alla. Hän on aikaisemmin toiminut lähes 20 vuotta seuravalmentajana useissa eri seuroissa. Tiinamarille valmentajana on tärkeää yhteyden luominen ohjaajan ja koiran välille ja sitä kautta kunkin oman potentiaalin löytäminen. Mielenkiinnon kohteita hänelle ovat myös häiriö, motivaatio ja painehaasteiden kanssa kamppailevat koirakot.