Kilpailemisen aloittaminen hoopersissa
Hooperskilpailut käynnistyvät vihdoin huhtikuussa 2025! Tämä julkaisu on suunnattu sinulle, joka et vielä tunne kilpailutoimintaa tai haluat varmistaa miten toimia.
Kirjoitus perustuu Suomen Agilityliiton säännöstöön, jossa määritellään muun muassa kilpailuluokat, kilpailun kulku sekä oikeuksista kilpailla.
⭐️ Maaliskuun webinaari ⭐️ Itsevarmuutta ohjausalueelle - hoopersin kilpailemisen taidot osallistava webinaari pidetään 18.3. klo 18.30-20. Osallistava webinaari tarkoittaa käytännössä sekoitusta tiedon, harjoitusten ja oivallusten välillä. Oppimisen tueksi saat työkirjan, johon voit halutessasi täyttää ajatuksia webinaarin aikana. Lue lisää TÄSTÄ.
Hoopersin koko- ja tasoluokat
Hoopersissa on kaksi kokoluokkaa:
Pienet (säkäkorkeus alle 43 cm) – ohjaaja voi valita kilpailukohtaisesti, kilpaileeko koira tässä vai avoimessa luokassa. Kokoluokka merkitään lyhenteellä HS kilpailukalenterissa.
Avoin (kaikille mahdollinen). Kokoluokka merkitään lyhenteellä HO kilpailukalenterissa.
Tasoluokkia on kolme (1-luokka, 2-luokka ja 3-luokka). Koiralla on oikeus kilpailla kaikissa luokissa, joihin sillä on vaadittavat tulokset. Voit siis ilmoittaa koirasi alempaan luokkaan, vaikka sillä olisi oikeus kilpailla ylemmässä.
Lue kooste säännöistä: Hooperssääntöjen ABC
Ilmoittautuminen hooperskilpailuihin
Kilpailuihin osallistumiseen tarvitset lisenssin, jonka voit hankkia SuomiSportin kautta. Lisenssi edellyttää jäsenyyttä jossakin Suomen Agilityliiton jäsenyhdistyksistä. Kilpailut löytyvät Agilityliiton kilpailu- ja tulosjärjestelmästä (KITU). Huomaa, että voit jo nyt tarkastella kisakalenterista tulevia ilmoitettuja hooperskilpailuita. Kilpailuihin tyypillisesti tulee ilmoittautua viimeistään 5-7 päivää etukäteen kilpailujärjestelmän kautta.
Kilpailupaikalla
Mikäli osallistut ensimmäisiin hooperskilpailuihin eikä koiralla ole kilpailukirjaa ja mittaustulosta agilityn puolelta, sinun tulee hankkia kilpailukirja ja mittauttaa koira. Nämä onnistuvat kilpailun yhteydessä. Lue tarkemmat ohjeet kilpailukirjeestä, joka toimitetaan osallistujille ennen kilpailupäivää. Tämä kirje kannattaa muutenkin lukea huolella, koska se sisältää tietoa päivän kulusta ja lisätietoja kilpailupaikasta.
Ennen kilpailusuoritusta
Ohjaajat tutustuvat rataan ennen kilpailusuoritusta. Tyypillisesti ennen tutustumista tuomari pitää lyhyen puhuttelun, jossa kertoo radasta ja mahdollisista huomioitavista käytännöistä suorituksen osalta. Tuomarilta voi myös kysyä kysymyksiä tässä vaiheessa.
Rataantutustumisen jälkeen ensimmäisellä koirakolla on kaksi minuuttia aikaa valmistautua ennen suorituksen alkua.
Kilpailusuoritus
Arvostelu alkaa, kun koirakko saapuu lähtöalueelle ja päättyy, kun he poistuvat maalialueelta.
Lähtöalueella saat tuomarilta luvan aloittaa suorituksen. Tuomari kertoo puhuttelussa miten lähtölupa annetaan. Jätä sitten koira lähtöön ja siirry itse ohjausalueelle. Kun olet valmis, anna koiralle lupa lähteä. Ajanotto alkaa, kun koira ylittää lähtölinjan, ja päättyy maalilinjan ylitykseen tai suorituksen keskeytykseen tai hylkäykseen. Suorituksen jälkeen kytke koira ja poistu kilpailualueelta.
Maksimiaika suoritukselle on kaksi minuuttia. 1- ja 2-luokissa suoritusaika ei ole oleellinen vaan koirakot laitetaan järjestykseen tuloksen perusteella.
Tuloksen muodostuminen
Tulokseen vaikuttavat mahdolliset virhepisteet. Merkittävä tulos on 0,00 pistettä, joka tarkoittaa käytännössä luokkanousuun oikeuttavaa tulosta. Jos 1- tai 2-luokassa kahdella tai useammalla koiralla on sama määrä virhepisteitä, sijoitus jaetaan. 3-luokassa ratkaisee nopein suoritus saman tuloksen saaneiden osalta.
Huomaa, että voit halutessasi kerätä merkitseviä tuloksia enemmän ja saavuttaa kustakin luokasta meriitin. Siirtyminen luokasta seuraavaan edellyttää riittävää määrää merkitseviä tuloksia. Sertien saaminen ja sitä myötä valioituminen on mahdollista ainoastaan ylimmässä luokassa. Valioitumiseen tarvitaan koiralle myös riittävä laatuarvostelu koiranäyttelystä. Löydät tarkemmat ohjeet B.0 Yleinen kilpailuohje.
Kilpailun jälkeen
Kaikkien luokan kilpailusuoritusten jälkeen tulokset vahvistetaan ja mahdolliset palkinnot jaetaan.
Huomaa, että kilpailijan vastuulla on tarkistaa kilpailukirjan merkinnät ja julkaistut tulokset tunnin kuluessa kilpailun päättymisestä. Jos havaitset virheen, ota yhteyttä kilpailun järjestäjään.
Ensimmäiset hooperskisat ovat jännittävä tilaisuus päästä kokeilemaan lajia kilpailuympäristössä! Aiotko osallistua heti huhtikuussa?
⭐️ Maaliskuun webinaari ⭐️ Itsevarmuutta ohjausalueelle - hoopersin kilpailemisen taidot osallistava webinaari pidetään 18.3. klo 18.30-20. Osallistava webinaari tarkoittaa käytännössä sekoitusta tiedon, harjoitusten ja oivallusten välillä. Oppimisen tueksi saat työkirjan, johon voit halutessasi täyttää ajatuksia webinaarin aikana. Lue lisää TÄSTÄ.