Ohjausalue – mahdollisuus vai rajoite?
Näkökulmia ohjausalueen hyödyntämiseen harjoittelussa ja ohjauksen tukena
Ohjausalue herättää usein keskustelua ja pohdintaa. Miten sen kanssa pitäisi toimia? Onko parempi pysyä paikallaan vai käyttää liikettä ohjauksen tukena? Entä mitä kaikkea koira lukee esimerkiksi rintamasuunnasta, liikkeen suunnasta tai liikkeen rytmistä?
Mitä ohjausalue tarkoittaa?
Ohjausalue on sääntöjen määrittelemä tila, jonka sisällä ohjaajan on pysyttävä kilpailusuorituksen aikana. Sen koko vaihtelee koiran tason mukaan – mitä korkeampi taso, sitä pienempi alue eli sitä vähemmän tilaa liikkumiseen.
Ohjausaluetta ei tarvitse käyttää joka treenissä, mutta suosittelen ottamaan sen mukaan säännöllisesti erityisesti, jos sinulla on tapana liikkua paljon ohjatessa. Kun koira tottuu työskentelemään etäällä ja ohjaaja oppii ohjaamaan tilan sallimissa rajoissa, itse ratatyöskentely helpottuu.
Ohjausalue käytännössä
Liikkuminen ohjausalueella on täysin sallittua. Joillekin koirille ohjaajan liike on apu, toisille se voi olla häiriö. Tärkeintä on, että tunnet koirasi ja toimit johdonmukaisesti eli toimit samalla tavalla treeneissä ja kilpailuissa.
Huomioi ainakin
Rytmitys: tunnista miten liikkuminen vaikuttaa koiraan.
Liikkeen suunta: pienikin painonsiirto voi tukea ohjausta.
Ohjaus: ohjaus puoli ja mahdolliset käsien liikkeet sekä hartioiden asento ja sen vaikutukset.
Entä rintamasuunta – vaikuttaako se?
Lyhyesti: useimmiten kyllä. Rintamasuunta (eli mihin hartiat osoittavat) kertoo koiralle liikkeen suunnan. Jos käännät rintaman pois koirasta liian aikaisin, se saattaa pudota pois linjalta. Osalle koirista se voi olla merkittävä signaali, toisille ei niinkään. Uskon kuitenkin, että jälkimmäisiä koiria on vähemmän. Kannustan kokeilemaan, havainnoimaan ja löytämään teille sopivimman tavan.
Paikallaan, mutta läsnä – keskittymisen merkitys ohjausalueella
Ohjaajan keskittyminen on usein aliarvostettu, mutta merkittävä osa onnistunutta suoritusta. Kun ohjaaja on läsnä, rauhallinen ja tietoinen omasta liikkumisesta, koira saa selkeämpiä ja johdonmukaisempia viestejä.
Keskittyminen ei tarkoita jäykkyyttä, vaan kykyä reagoida tilanteessa kuten esimerkiksi koiran toiminnan havainnointia ja pienien mahdollisten korjausliikkeiden tekemistä tarvittaessa. Jos haluat syventää ymmärrystäsi ohjaajan mielentilasta ja oppia keskittymisen taitoa hoopersin näkökulmasta, suosittelen tutustumaan aihetta käsittelevään webinaariin. Lue lisää tästä.
Mistä apua omaan ohjaukseen?
Keskustele oman valmentajan kanssa
Testaa eri tapoja – treenikaverin kanssa tai videolta analysoiden
Tarvittaessa saat tukea myös etäyhteyksin. Laita viestiä tiina@twacoaching.fi
Jos tykkäsit tästä julkaisusta, paina ❤️ ja jaa treenikaverillekin.