Pienet onnistumiset vievät pitkälle – miksi juhlia jokaista edistysaskelta?
Kun keskityt onnistumisiin, suunta kirkastuu.
Irtosiko koirasi tänään hieman kauemmas? Löysittekö yhteisen tekemisen ilon? Oletko itse ehtinyt hengittää suorituksen aikana? Huomasitko kuinka nautitte yhdessä tekemisestä?
Hoopersissa, kuten monessa muussakin koiraharrastuksessa, on helppo jäädä kiinni siihen, mitä vielä ei osata. Katse hakeutuu virheisiin, keskeneräisiin asioihin tai siihen, missä muut ovat jo pidemmällä. Näissä hetkissä pienet onnistumiset ja niiden tunnistaminen ovat tärkeämpiä kuin koskaan. Muista myös, että jokaisen polku on yksilöllinen.
🔗 Voit tutustua halutessasi aiheeseen myös valmentajan näkökulmasta: Motivaatio rakentuu arjen onnistumisista
Miksi pienet onnistumiset merkitsevät niin paljon?
Oppiminen ja motivaatio rakentuvat pienille onnistumisille. On hyvin haastavaa ottaa suuri harppaus ilman sarjaa pieniä askelia. Pienet askeleet mahdollistavat jatkuvan kehittymisen sekä koko prosessin ymmärtämisen. Kun pilkot isomman tavoitteen pienempiin, opit mistä se koostuu. Samalla sinä ja koirasi opitte tavoitteeseen pääsemiseksi tarvittavat taidot.
Motivaatioon vaikutat tiedostamalla pienet onnistumiset ja juhlimalla niitä. Tällöin kerrot aivoillesi “Tätä haluan lisää!”. Tämä taas luo innostusta, iloa ja rohkeutta yrittää uudelleen ja jatkaa harjoittelua.
Jos odotat iloitaksesi puhtaita kisatuloksia tai "täydellistä" suoritusta, jää iso osa matkasta kokematta. Yleensä matka kestää kauemmin kuin päämäärässä oleminen, jolloin myös siitä kannattaa nauttia.
Miksi pienet onnistumiset toimivat?
Tässä muutamia poimintoja tutkimuksista:
Amabile ja Kramer (2011) osoittivat teoriassaan, että pienet edistysaskeleet lisäävät motivaatiota, iloa ja kannustavat jatkuvaan oppimiseen. Jokainen pieni onnistuminen vahvistaa tunnetta edistymisestä – ja se tekee harjoittelusta merkityksellistä.
Positiivinen vahvistaminen (Skinner 1953) toimii sekä koirilla että ihmisillä: kun jokin onnistuminen huomataan ja palkitaan, sen toistuminen vahvistuu.
Kasvun ajattelutapa (Dweck 2006) korostaa, että oppiminen tapahtuu prosessina. Jokainen onnistuminen rakentaa uskoa omiin (ja koiran!) kykyihin oppia ja kehittyä.
Miltä onnistuminen voi näyttää?
Pieni onnistuminen voi olla vaikkapa katseen siirto, rentous häiriössä, se, että sinä maltat pysyä paikallasi ohjausalueella, yhteinen leikki tai hyvin ajoitettu vihje.
Pieni onnistuminen voi olla myös toiselle iso ja toiselle pieni asia. Siksi on tärkeää tunnistaa omat ja koiran taidot ja sitä kautta tunnistaa onnistumisia vertaamatta muihin.
Vinkkejä onnistumisten juhlimiseen
Kerro aina koiralle sen tehneen oikein. Koirat eivät valitse tehdä väärin. Juhli siis myös yhdessä koirasi kanssa pieniäkin onnistumisia vaikkapa yhteisellä leikillä tai jollakin muulla koiralle mielekkäällä tavalla.
Lisäksi voit esimerkiksi:
Pysähtyä hetkeksi heti onnistumisen jälkeen ja sanoa itsellesi ja koirallesi “Hei, me tehtiin se!”
Kirjata sen ylös treenivihkoon, puhelimen muistiinpanoihin tai someen. Näin onnistumiset jäävät muistiin ja voit aina palata niihin.
Jaa onnistuminen muiden kanssa. Onnistumisten jakaminen inspiroi myös muita – ja vahvistaa sitä, että yhdessä iloitaan pienistäkin onnistumisista, ei pelkästään huippusuorituksista.
Pienet onnistumiset ovat askelmia, joilla rakennetaan iloa, taitoa ja keskinäistä luottamusta koiran kanssa.
Kommentoi viimeisistä treeneistä – missä onnistuitte? Jaettu ilo on tuplattu ilo❤️
🔗 Voit tutustua halutessasi aiheeseen myös valmentajan näkökulmasta: Motivaatio rakentuu arjen onnistumisista
Mainitut lähteet:
Amabile & Kramer 2011. The Progress Principle: Using Small Wins to Ignite Joy, Engagement, and Creativity at Work.
Dweck 2006. Mindset: The New Psychology of Success.
Skinner 1953. Science and Human Behavior.